
Je srpen.
Léto vrcholí pořád máme teplo a žár (v těle i v přírodě), je čas sklizní a příroda začíná pomalu přecházet s elementu ohně a vášně do elementu země a zklidnění. Je to období, které je zaměřené na celý systém (ne na konkrétní orgán), a to termoregulaci těla, která se nastavuje z velikého množství energie a podnětů do postupného zklidnění a chladu.
Průměrná termoregulace se pohybuje v rozmezí 35,5 – 37.2°C. Závisí na okolí, zdraví, napětí v těle, fyzickém výkonu, správném fungování termoregulačních orgánů – mozku, štítné žlázy a nadledvinek.
Projevy nesprávné termoregulace:
- Celková nevysvětlitelná nepohoda
- Slabost na omdlení, motání nebo bolest hlavy
- Časté pocení, studený pot, zvracení
- nestabilní teplota
Co pomáhá
Pokud máme pocit, že je nám neustále horko potřebujeme zchladit nejenom fyzicky ale i na duchovní bázi (méně adrenalinu, vypětí, nechávat více prostoru na projev ostatních…) Věřme lidem, že to s námi myslí dobře a že nemusíme vše zvládnout sami.
Pokud nám bývá často zima potřebujeme zahřívat i psychiku (chybí nám radost ze života, příjemné situace, osoby…). Je dobré si více věřit
Pokud se často potíte a máte horkost v těle – zastavte se. Nadechněte se a veškeré emoce hněvu, vzteku, zlosti a napětí vydechněte. Netlačte na sebe, naučte se nechávat všemu volný průběh, radujte se z maličkostí a buďte klidní.
Zlepšení stavu termoregulace výrazně pomáhá otužování (střídání tepla a chladu) a navíc je na to ideální čas, pokud chcete s otužováním začít. Výborné je zařazení pohybu. Tancujte, běhejte, fyzicky pracujte, dovádějte, co vám jen síly a energie dovolí.
Dobré je pití vody (ne ledové) nebo ovocné a zeleninové šťávy např.ječmen, aroma oleje jako je máta, citrón, levandule nebo verbena.
Vhodné potraviny:
Odlehčený jídelníček – konzumovat co je čerstvé nebo lehce tepelně upravené, v hojné míře zeleninu. Úžasné jsou melouny, citrusy, jablka, ostružiny, maliny, broskve, různé ovocné smoothie a šťávy. Ze zeleniny je ideální cuketa, lilek, okurky, rajčata, brokolice, květák, syrová petržel, ředkvičky, mořské řasy, čekanka, fazolky, špenát, zelený salát a samozřejmě různé kombinace jejich šťáv. Můžeme si dopřát zakysané mléčné výrobky. Z obilovin jáhly, ječmen, žito, rýže a kukuřice. Z luštěnin sója, mungo fazolky a klíčky.
Nejideálnější pití je voda, nebo třeba s citrónem a mátou či ovocem, okurkou. Z čajů mátový, kopřivový, meduňkový, šalvějový, rooibos nebo zelený čaj.
Dopřejte si lymfatické masáže a volna tolik, kolik můžete. Užívejte krásných teplých dní.
Žijme v radosti a s úsměvem na tváři.