
Moji milí.
Únor vnímáme jako zimu. Ta biologicky skončila 26. ledna a do 12. února je tzv. období
„dojo“, – přechod ze zimy do jara.
Únor nejvíce ohrožuje ledviny. Energie ledvin určuje délku života. Když ji tělo vyčerpá, umírá. Každou chvíli odevzdávají ledviny energii orgánům. Tuto energii nelze navýšit, jen udržovat klesání co nejpomalejší. To je umění života.
Jak se oslabení ledvin projeví:
- časté močení (hlavně v noci), tlak a bolest v kříži, bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá víčka špatná kvalita vlasů
- bolest kolen, kloubů, otoky nohou. Tmavé kruhy pod očima znamenají špatné vylučování kyseliny močové. Můžou být sklony k depresím, podceňování se, nedůvěře sobě i okolí.
Z duchovního hlediska jsou to naše partnerské vztahy i vztah, který máme k sobě.
Jak se dostat do rovnováhy:
Odpočívejme a buďme v teple (zejména ledviny, uši, ruce a nohy). Doporučuji protahovací cvičení, saunu, masáž, společné práce s nejbližšími, povídání si, plánování. Životně důležitou energii ledvin odebírají večírky, alkohol, nedostatek spánku, pohybu (zejména procházky), spěch při jídle, stresující prostředí.
Pěstujme si harmonii sami se sebou, našimi lidmi i okolím. Je to ideální doba pro duchovní rozvoj.
Potraviny pro ledviny:
- všechny zahřívací jídla, polévky, luštěniny, tady má maso smysl, kompoty, vařené kaše. Kořenová zelenina. Hlídejte si solení, cukr, ochlazující potraviny (jogurty a mléčné výrobky), kávu a alkohol.
- obiloviny pro ledviny – pohanka, oves jáhly. Luštěniny, připomínající ledviny, hlavně azuki, klíčky, všechny fazole a čočka. Maso divoké, krůtí, skopové. Z ryb hlavně tuňák a treska.
- zelenina zahřátá i kvašená. Cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel, ta odvodňuje a odstraňuje otoky. Bylinky kurkuma, kari, zázvor, skořice, chilli.
- zdravé tuky, ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme umeocet a koření
- z bylinek na čaje celík zlatobýl, hluchavka, heřmánek, měsíček, řepík a tinktura s lichořeřišnice
- každý den se soustřeďme na sebe, abychom pociťovali radost a důvěru v život.
- je to ideální doba na plnění si malých snů, které neustále odkládáme kvůli důležitějším věcem
- nezapomínejme na chlorellu (antibiotická a posilující ledviny i imunitu) a ječmen (dodá enzymy, lehce stravitelné živiny). Tělo ušetří drahocennou energii. I když je mírně ochlazující stačí ho jíst s chlorelou, která zahřívá nebo s kurkumou, zázvorem, skořicí esenc. olejem…. Výhody ječmene převýší nevýhody a cukr je více ochlazující než ječmen, takže raději omezte cukr.
Jak aromaterapií posílit ledviny:
Únor je nejlepší měsíc pro aromaterapii (funguje nejlépe proto stojí za zvážení).
Kvalitní esenciální oleje přidávejte do kosmetiky, olejů, difuzéru vody s medem, jídla. V tomto období se počítá každé posílení vlasů dvojnásob, takže jsou vhodné vlasové balzámy, vody, masky…
Doporučuji EO např:
Rojovník (Ledum)- indiánský čaj, jeden z nejlepších na ledviny, horečky, rýmy, rakovinu, zánět, odovoní.
Bazalka – stimuluje nadledviny, posiluje nervy, snižuje tlak, na virózu, nespavost, migrény, uši i repelent.
Vratič (Blue tansy) – proti kolikám i ledvinovým, odstraňuje ledv. kameny, stařecké a pigmentové skvrny, antihistaminikum, proti parazitům, repelent, na revma horečku, bolest, antibakteriální
Smil (Slaměnka) – exémy, růže, křečové žíly, jizvy, protiplísňový, čistí lymfu, klouby, karpální tunel, na hemoroidy, staví krvácení, zlepšuje imunitu, tinitus a menopauzu
Dále stojí za zmínku: Grep, Geránium, Jalovec, Cedr, Kadidlo, Petržel.
Ráda Vám pomohu s výběrem olejíčků i radami, jak žít lépe v únoru. Neváhejte se na mne obrátit.
S láskou Adriána