Samouzdravovaci novinky – Užívejte radost i energii přírody a rodiny

Moji milí.

.

Květen je lásky čas, příroda je rozkvetlá živá. Dynamika je na vrcholu. Podle biologického kalendáře je od 16. května léto. Vše láká svojí krásou a svěžestí.

Dny jsou delší a teplejší. Jsme rádi venku, ve společnosti. Radost, snění, bezstarostnost přísluší elementu ohně a srdci, které je nejvíc ohrožené.

Proto je květen měsíc lásky, ta živí srdce. Je důležité pěstovat energii lásky a předávat ji dál.

Jak se oslabení srdce projevuje?

Srdce řídí krev, cévy, tepny a žíly. Pokud je oslabené (nejen fyzicky), krev je pomalá a nastávají blokády, které zadržují energii. Krev představuje také životní energii čchi.

Oslabení (nedostatek i přebytek) se projeví arytmií, dušností, otoky, hormonálními poruchami, nízkým i vysokým tlakem, potíži se spánkem a usínáním, bolesti šíje, hlavy, pocením, návaly horka, neklidem či maniodepresivními stavy.

Také žárlivostí, extrémní chutí nebo nezájmem o sex, workoholismem, impulsivností, hyperaktivitou či vyčerpaností a únavou.

Jak se dostat do rovnováhy?

Emoce radosti je podstatná.

Upřímný zájem o sebe, o druhé, zvířata, vesmír…, živí srdce a následně životní energii.

Denně od 11-13 hod je srdce nejaktivnější. V danou dobu mějte klidnější režim. Nepřijímejte nic, co extrémně nabudí (kofein, černý čaj, ale i hádky, stres, extrémní sporty) ani velké množství jídla. Vhodný je krátký spánek nebo procházka.

Obezita přispívá k oslabení. Denní fyzická aktivita je důležitá. Pro zdravé cévy a srdce je pohyb a hluboké dýchání nezbytné. Srdce je sval, který aktivitou sílí. Zařaďme do pohybu procházky, chůzi po schodech, plavání, jízdu na kole nebo i svižnější aerobní aktivity.

Velkou službu Vám udělají kvalitní omega 3 oleje. Posilují srdce a cévy. Zde však extrémně záleží na kvalitě, jinak působí opačně a mohou cévy ucpávat. Zeptejte se, ráda Vám pomohu vybrat kvalitu.

Zařaďte do každodenního rituálu i slunění a zvykejte tělo na slunce. Nepoužívejte na krátké procházky nebo v domácích podmínkách opalovací krémy (naopak kvalitní stravou a doplňky jako je ječmen… dodejte antioxidanty a ty Vám pomohou) pomáháte tak tvořit vid D přirozeným způsobem. Ten je pro tělo velice důležitý. Aby mohl vzniknout potřebujete zrušit i sprchové gely, které nabourávají tvorbu vitamínu D (naučte se mýt vodou nebo olejem – zeptejte se mne jak). I toto jsou důvody, proč mají mnozí D-čko v nedostatku. Nebojte se sluníčka, alespoň krátkodobě choďte ven. Budete z toho těžit celá léta, pokud to budete dělat. Kosti, hormony a imunita Vám poděkují.

Jaké potraviny nám pomohou posílit srdce?

K srdci náleží hořká chuť. Zařaďme zeleninu, kopřivu, polníček, červenou řepu, červenou papriku, růžičkovou kapustu, rukolu, saláty, zralá rajčata, ředkvičky vše dostupné barevné.Z ovoce grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky, angrešt – vše co právě roste. Z luštěnin naklíčené mungo fazolky, sójové nebo čočkové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Mezi vhodné obiloviny patří amarant.

Maso střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách. Omezte sůl, zadržuje vodu. Tu spíše do pokrmů přidávejte. Omezte smažené, nezdravě tučné jídlo a uzeniny. Jak jsem zmínila omega 3 udělají ohromnou službu. Taky víc používejte kvalitní oleje (olivový, konopný, dýňový…) Mléčné výrobky převážně kysané. Používejte čerstvé bylinky a koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma.

Posilovače srdce jsou česnek, zázvor, cibule, len. Z čajů z kozlík, třezalka, meduňka, srdečník, pelyněk, květy i listy hlohu, nebo různé pupeny.

Z esenciálních olejů:

jsou vhodné ty z výšeuvedených bylin (i pelyněk) navíc ty, které posilují hormonální systém a laskavost jako Geránium, Palmarosa, Pokud se chcete hýčkat jednoznačně se Vám vyplatí investice do Ylang ylang, Meduňky, Jasmínu nebo Růže a používat je v tomto období.

Hledejte lásku hlavně v sobě, a pak ji naleznete i v okolí.

S láskou a úctou Adriána.

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář