Jsem pro vyloučení mléka a mléčných výrobků – VŠECH KROMĚ MÁSLA.
Teď jsem si naběhla, protože mnoho lidí namítne a co vápník a mikroflóra? Nevěřte reklamám, je spousta zeleniny s vysokým obsahem stravitelného vápníku. V případě nadměrné konzumace vápníku z mléčných výrobků dochází také k řídnutí kostí to je takový paradox na delší vysvětlování.
Kráva, kůň nebo slon rozhodně netrpí na nedostatek vápníku a mléko pili jen po narození. Odkud bere kráva vápník? Samozřejmě jestli si dáte 1x týdně jogurt to se dá. Více nedoporučuji. Nevýhody a zákeřnosti kaseinu (mléčné bílkoviny) vysoce převyšují výhody mléčných výrobků. V případě problémů s játry Vám mléko opravdu ublíží a je spouštěčem alergií pravěpodobně i diabetu a rakoviny a přinejmenším zahlenění organizmu a zánětlivým procesům také pomáhá. Podívejte se do knihy Čínská studie od Campbellů, jestli Vás to zajímá. Mnohé alergie velice ustoupí i tím, že vyloučíte mléčné výrobky kromě másla.
Chcete mít dost vápníku? Tak se musíte hýbat, hodně omezit sladkosti, mléčné výrobky a přestaňte pít bublinkové vody a jakékoliv sycené a slazené nápoje. To je základ ke zdravým zubům a kostem.
Jestli chcete mléčné výrobky zrušit, nedělejte to najednou (jedině že jste vážně nemocní), nepovedlo by se to, jen by Vás to rozladilo. Udělejte to postupně (i mne to trvalo cca 2 roky a sýrů jsem se zbavovala velice nerada). Začněte tím, co máte nejméně rádi a ubírejte na množstvích vždy o polovinu i u oblíbených produktů.
Co se týče mikroflóry – zdravý člověk ji nemusí doplňovat, prostě ji tam má, protože se jí tam líbí a nemá důvod se z těla odstěhovat nebo se velice ráda přistěhuje, jestli má vhodné podmínky, nemusíte ji vůbec získavat s jogurtů a aktimelů. Je také důležité, když už jíte jogurt, aby to byl jogurt, ne puding který vypadá jako jogurt – je v tom hodně škrobu a ten dokonce mikroflóru ničí (výrobci ho nabízí, protože jeho výroba je levnější a lidem více chutná – holt ty škroby jsou mňam). Activie, je pudingová a navíc její výrobce výrobky pravděpodobně očkuje mikroorganizmy, které se už nedokáží množit – jsou upravené a tím přinutí člověka, neustále být závislý na koupi dalšího a dalšího jeho výrobku a to se mi nelíbí. Na doplnění mikroflóry – ve výnimečných případech – Vám postačí kysaná smetana, ta je také mňam (tam je kasein minimálně, a je tam mikroflóra a navíc získáte potřebné tuky na stavbu tělových buněk).
To mne hned navedlo na bod o kterém si řekneme příšte a bude o MÁSLE, VEJCÍCH A OLEJÍCH
Dobrý den , objevila jsem Vaše stránky a jsem z nich nadšena. zaskočil měl Váš článek o mléce. Mám syna 2,5 roku a miluje mléko, sýry, jogurty. Někdy mu děláme i sunar. Chci se zeptat co je vhodne pro děti. Nebudou mu chybět mlecne výrobky při jeho růstu? Děkuji za odpověď. Denisa
Dobrý den Deniso.
Mléčné výrobky k dostatku vápníku v kostech vůbec nepotřebujete. Jen pro pro názornost celá Čína byla až do cca 80 tych let minulého století bez mléka a mléčných výrobků (prostě to nepatří k jejich tradici) a nikdy problémy s kostmi neměli (žije tam miliarda lidí). Naopak jakmile se začal i v Číně podporovat mléčný průmysl cizích firem, tak se postupně i Čína učí pít mléko a jíst mléčné výrobky a začíná mít zdravortní potíže, které do té doby nikdy nezažila a neví co s nimi – mezi ne patří exemy a alergie. Navíc jsem absolventkou VŠCHT obor potravinářský, takže bych Vám mohla vyprávět i po stránce chemické jak to s tím vápníkem v těle je ale je to do odpovědi moc dlouhé. Jednoduše řečeno – můj nejmladší syn byl první 3 roky než začal chodit do školky bez mléka a výrobků z něj a i dnes to má převážně ve škole (výjimečně doma, protože občas vyžaduje sýry) i ostatní děti mají sýry tak max 1-3x do měsíce a jinak nic mléčného kromě másla. Všechny moje tři děti prospívají bez potíží. Zbytek co jíst a proč je to dobré bych Vám raději vysvětlila v poradně.