1.JEZME s ohledem na roční dobu

10 + 1 pro zdraví.

Ukážu Vám jak řešíme věci u nás doma a proč to tak děláme

JEZME TO CO JE NAŠE, A RESPEKTUJME ROČNÍ OBDOBÍ.

I v jídle je potřeba se přizpůsobit ročním obdobím.

V na jaře a v létě jíme hodně ovoce a zeleniny – je to sezona ovoce a zeleniny, v zimě ovoce téměř vůbec a když ano, tak vařené, nebo zapečené  (je to pro nás stravitelnější). V zimě z ovoce jíme, jablka, hrušky, švestky (to co je naše a vydrží delší dobu skladování). Můžeme nahradit čerstvé ovoce sušenými plody – rozinky, ořechy, mandle. Je to proto, že naše slinivka má v zimě jiný režim a je nastavená na výrobu enzymů, určených ke zpracovávaní trvanlivých plodin. Mám vypozorováno, že ani ptáci v období největšího nedostatku jídla (v zimě v mrazech) se rakytníku nedotknou. Začnou ho jíst až se oteplí (ne dříve, pozoruji to již několik let), to na něm sedí najednou i 40-50 ptáků, a ostatní čekají ve frontě jako lidi. Tehdy zmizí během pár minut, nejsou to ani hodiny. Je to vysvětlitelné – slinivka se přenastavuje na plody, které brzy budou, ptáci to vědí a začnou se podle toho chovat. Je dobré si z toho vzít příklad a dělat to pro sebe – také ulevíte své slinivce.

Není vhodné jíst cizí ovoce z teplých krajů v zimě – ochlazuje člověka a i proto můžete mít rýmy.

Ze zeleniny jíme cokoliv, co vydrží skladování – to jest dýni, kapustu, zelí, kořenovou zeleninu….Zelená zelenina se může kdykoliv a neomezeně (saláty, okurky, avokádo, zelí…)

Jíme hodně ořechů  a semínek.

Z koření je v zimě vhodné vše, co zahřívá (pepř, chilli, zázvor, skořice), není pravda, že koření není vhodné pro děti – v malém množství ho potřebují také (musíme všichni denně ochutnat všech 5 chutí, aby jsme byli zdraví – slaná, sladká, hořká, kyselá a pálivá – jinak není rovnováha.).

Vyzkoušejte to, je to pro Vás velice prospěšné.

Příště si povíme něco o MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH

Příspěvek byl publikován v rubrice Moje 10+1. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář