3.JEZTE, MÁSLO, VEJCE A TAKÉ Kvalitní OLEJE

Mnozí řeknou že jsem se zbláznila, že z Vás budou tlusté koule.  Opak jepravdou – nebudou, protože uvedené potraviny mají hodně energie, spalují se jinak a jestli nejste rozežraní, tak prostě budete dříve nasyceni.

Důležité je jíst pomalu, hodně žvýkat a užívat si chuť jídla – když ho mám a ono to tak krásně voní, přeci si to užiji a nenaházím to do sebe. Sami zjistíte, kolik v jídle najdete chutí a vůní… Dokonce  zjistíte, že každé máslo (od různých výrobců) chutná jinak. Tuky potřebujete na stavbu buněk v těle, všechny buňky potřebují ke své stavbě cholesterol a nejvíce nervové, čím více jím ho odepřete, tím více si opotřebováváte tělo výrobou něčeho, co může snadno získat.

Jestli vysadíte, máslo, vejce budete rychleji stárnout a tloustnout. Hlavně kožní a nervové buňky bez tuků rychle stárnou (možná proto mají lidé, co drží různé diety tak velikou chuť na bůček nebo slaninu, nebo na smaženici, máslo…). Když budete jíst uvedené potraviny, nebudou Vám praskat cévy (těch popraskaných se asi už nezbavíte, i když – kdo ví, záleží jak jsou staré, ale nové by alespoň neměly přibývat). Určitě Vám nebude stoupat cholesterol zkuste mi věřit a vyzkoušejte to alespoň na půl roku a sami uvidíte (pokud netrpíte nějakou závažnou poruchou) – to je další paradox na delší povídání,  lidé co jedí hodně mastné výrobky a oleje, málokdy trpí na vyšší cholesterol (statistika mluví jasně ve prospěch lidí pojídajících tuk). Téměř všichni, co se léčí na vysoký cholesterol se ho nedokážou léky zbavit a spíše jim ještě škodí uvedené léky (to je ve statistikách vidět, akorát normální člověk si je nevyhledává ani neví kde by to hledal).

Tady bych si dovolila důležitou věc:  Nejezte margaríny – opravdu škodí přinejmenším na cévách (zanáší je a způsobují rychlé opotřebení a vyšší hladinu cholesterolu), ať si reklamy říkají co chtějí (myslíte si, že výrobcům opravdu záleží na zdraví, nebo na tom, aby prodali). Prostě je tu produkt, který je nesrovnatelně levnější na výrobu a ještě se zbavíme jinak nepoužitelných surovin, tak proč bychom mu neudělali velkou reklamu. Místo margarínů doporučuji mazat mašlovačkou kvalitní extra virgin oleje (můžete si vyrábět oleje různých chutí – majoránkový, bazalkový, česnekový i obyčejný je velice dobrý) no a samozřejmě kvalitní máslo.

Příště si řekneme něco o cukru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moje 10+1. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: 3.JEZTE, MÁSLO, VEJCE A TAKÉ Kvalitní OLEJE

  1. Samanka napsal:

    Ahoj Adrianko,

    máš velmi krásné a potřebné stránky, obchůdek i vše co děláš, děkuji Ti za nás všechny, kteří zde najdeme to co se máme dozvědět.

    I Tobě přeji krásný, pohodový adventní čas.
    Eva

  2. katka napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je podle vás kvalitní máslo? Myslím si, že ideál je čerstvé z nepasterizovaného mléko, což se mi ale bohužel nepodařilo sehnat.

    • Adriána Kašparová napsal:

      Ono naštěstí s tím máslem to není tak špatné, protože máslo se dělá hlavně z mléčného tuku a ten se pasterací tolik neznehodnotí. Důležité je, aby to máslo nebylo staré (tam už dochází k žluknutí tuků), nebo aby do něj nebyli přidávány mléčné bílkoviny – ty nejsou pro nás dobré. Levné másla dovážené z EU mohou být i několik měsíců až let staré zásoby, které jsou po čase rozmraženy a rozkouskovány na malé porce a prodávány. Určitě výborné jsou jakékoliv české másla s podílem tuků 82% a více. Nejlepší a zároveň nejdražší je asi Madeta. Stojí za to si připlatit i za nějaké máslo od farmářů, ty jsou také supr a navíc z kraje kde žijete.

      • katka napsal:

        Děkuji za informace, kupuji to máslo především přímo v Budějovicích v Gruntu (farmářský obchůdek). Je dražší než v obchodě, ale ta chuť je výborná. Ještě by mne zajímalo, jak vybrat a hlavně, kde sehnat vhodné sádlo. Ze svého přesvědčení nejím nic vepřového, takže jiné než vepřové. Např husí. Mimochodem, líbí se mi Vaše práce a především rozumné názory neovlivněny reklamou

        • Adriána Kašparová napsal:

          Katko jsem ráda, že se Vám moje články líbí. Pak mne hned více těší psát, protože vidím, že to má smysl.
          Co se týče sádla tak v Českých Budějovicích je kvalitní vepřové v Gruntu nebo ještě raději kupuji na poliklinice jih U farmáře (myslím, že tak se jmenuje) má tam i domácí vejce a je to velice milý a ochotný farmář. Co se týče jiných druhů sádel, tak jedině vyškvařit sama doma, nebo požádat v uvedených obchodech, třeba Vám výjdou vstříc. Nezkoušela jsem to, ale za pokus nic nedáte. Když bude poptávka, možná příjde i nabídka.

  3. katka napsal:

    Hezký večer, ráda bych se Vás ještě zeptala, zda je vhodnější to sádlo čerstvé nebo škvařené? Jestli to škvaření nemění jinak zdravou věc na nezdravou.

    • Adriána Kašparová napsal:

      Krásný den Katko.
      Nemusíte se bát, sádlo má totiž právě hodně nasycených kyselin, před kterými nás lékaři varují, ale ono to s nimi není až tak zlé, bylo by to na dlouhou přednášku. Díky nim se Vám sádlo nepřepaluje, to znamená je ideální na smažení a proto se ani škvařením neznehodnotí – zůstane stejně kvalitní jako neškvařené a díky nim ani nežloutne jako nenasycené oleje a tuky. Je ideální, když ho dáváte i malým dětem, které z nej právě získavají steroly potřebné pro růst a tím si neničí tolik játra které si mohou odpočinout od jejich výroby, navíc se tělo naučí je získávat z potravy, takže děti vychované občas na sádle mají velikou, opravdu velikou šanci, že se jim nebudou ničit a praskat cévy, že nebudou tak rychle stárnout a nebudou trpět na zvýšený cholesterol.

  4. alice napsal:

    Dobrý den, už naše maminky nám škvařily sádlo a potíraly jím chléb a solily. Bylo to výtečné. O škvarcích nemluvě.
    Takže jsem ráda, že vidím po dlouhé době opět tato krásná slova o stravě.
    Mám na Vás dotaz, čím mohu nahradit sůl, nebo jak a jakou solí solit.
    A pokud mám chuť na sladké, např. zákusek, čím tento mohu nahradit. A čím sladit a jakému cukru se výhradně vyhnout.
    Přeji Vám krásný den.

    • Adriána Kašparová napsal:

      Sůl ničím nenahradíte, prostě platí pohádka Sůl nad zlato ale jestli chcete solit lépe a méně kupujte si mořskou, nebo himalájskou sůl, je v ní více minerálů a tím i méně solí. Pokud Vás hodně honí mlsná na sladké tak ji nechte se nabažit, jinak sníte spoustu věcí okolo a navíc nakonec i ten zákusek :). Lepší je, když si ho už dáváte, tak si to vychutnat s nohama na stole a nerušeně od okolí, užijte si vše: vůni, konzistenci krému a čokolády, jak se Vám rozplyne v puse, zjišťujte kde máte na jazyku receptory sladkého, kolikrát ho musíte požvýkat, aby byl dostatečně provlhčen, jak se změní po navlhnutí od slin jeho chuť…. prostě užívejte a nejlépe i se zavřenýma očima, aby Vás zrak nerozptyloval a zjistíte, že ho možná ani tolik nesníte. Aby se Vám ale chtělo jíst sladkého méně, je potřeba jíst sladké mezi 8 – 10. hod a nejlepší je, když si dáte ke snídani teplou sladkou kaši např. s džemem, medem, rozinkami, ovocem a oříšky nebo semínky (slunečnice, dýně, sezam…).
      Ze sladkých cukrů je nejlepší med, pak slady (rýžový, ječný…) a také melasa, ale ta málokomu chutná pak karamel a nakonec klasický cukr hnědý a úplně nakonec bílý tomu je lepší se vyhnout, ale když pečete tak do buchty je to jedno, protože tam cukr zkaramelizuje. Spíše zkuste dávat poloviční množství cukru, než je uvedeno v receptu a ani to nepoznáte.

  5. gabika napsal:

    Dobry den. Mam aterosklerozu koncatinovych tepien s postihnutim panvy. Mam stenty. Momentalne sa znovu dostavili bolesti pri chodeni. Bez oddychu prejdem asi 150 metrov. Potom musim zostat stat a dychat. Prosim Vas, ak mi viete poradit nejaku mast, alebo nejaku vhodnu liecbu na moj problem, by som Vam bola povdacna. Dakujem pekne za Vasu ochotu a Vas cas. Gabika

    • Adriána Kašparová napsal:

      Dobrý deň Gabika.
      Určite je dobré skúsiť zelený jačmeň jednoznačne je to dobrá voľba. Z bylín je dobré si urobiť čaj s Pagaštanu koňského kvetu, Ruty voňavej, Ružového kvetu, Ľubovníku botkovaného a napr. Rimbaby, Pýru alebo Estragonu.
      Používajte do jedál Saturejku, Bazalku a Oregano.
      Urobte si cesnakovú pálenku – do pol litra alkoholu zamiešajte 200g nalisovaného cesnaku a trochu propolisu. Nechajte najmenej 14 dní luhovať a potom každý deň užívajte ale postupně zvyšujte dávky cesnakovej pálenky. Prvý týždeň len jednu lyžičku na lačno denne (nesmiete viacej) druhý týždeň 2 a tretí 3 lyžičky denně a takto budete popíjať pálenku až do vybrania pol litra.
      Malo by Vám byť lepšie.
      Keď jete margaríny, nahraďte ich maslom. Začnite jesť viacej kyslú kapustu a šťavu z kapusty aspoň 2x do týždňa (musí byť ale domáca).

      • gabika napsal:

        Ste velmi laskava pani Kasparova, ze ste mi dali taku rychlu odpoved na moj problem. Len neviem ci mam z tych vsetkych cajov ktore Ste mi doporucili spravit nejaku zmes, alebo vybrat len jeden napr. Pagastan konsky. V pripade, ze je potrebne urobit zmes zo vsetkych cajov poprosila by som Vas uviest v akom pomere je to treba namiesat. Dakujem. Gabika

        • Adriána Kašparová napsal:

          Dobrý deň.
          Byliniek som Vám tam napísala viacej, aby ste si ich dokázala zohnať. Urobte si zmes z troch alebo piatich bylín (najdôležitejší je Pagaštan a Ruta). Ľubovník sa nesmie používať v lete, takže je treba s ním skončiť začiatkom mája a potom ho používajte až v októbri.
          Pomer si urobte ľubovolný, tam to nie je až tak dôležité.

Napsat komentář