4.JAK A PROČ OMEZIT RAFINOVANÝ CUKR

Víte vůbec proč je pro Vás rafinovaný a i jiný jednoduchý cukr nebezpečný?

Je to dlouho co jsem ze školy, ale myslím že na 1kg rafinovaného cukru se spotřebuje řepa z 1,5 metru čtverečního plochy – nevím kolik je na gram cukru potřeba řepy, ale pro představu např. na 1 g čistého cukru je potřeba hodně hmoty řekněme cca 10g řepy to znamená, že když sníte tabulku 100g čokolády, tak by to mohlo být v řepě 1 kg (to by Vás asi bolelo břicho – jíte koncentrovanou energii, která se tak i chová je to jako kdyby Vám v těle vybouchla malá chemická bomba. Cukerný roztok se chová jako kyselina a leptá vše na co příjde nejenom zuby.

Složité cukry nebezpečné nejsou. Ty si tělo rozloží pozvolně dle svých potřeb. Bez cukrů nemůžeme žít, a proto je umíme se složitých sacharidů získat. Neexistuje žádná potravina (snad kromě čisté vody), aby neobsahovala sacharidy, důležité je, aby to byli složité sacharidy. Rafinovaný cukr je nejhorší, je navíc zbaven i minerálů a vitamínů. Je to  čistá sacharóza.

Nejlepší je cukr přestat jíst (ale je to velice těžké). Mně se osvědčil způsob začít s tím v létě, kdy je hodně ovoce, nejprve přejít na nerafinovaný (hnědý cukr s minerály) později na med ještě později na slady (rýžový, ječný) no a nakonec ho téměř vyloučit. Pomáhají i zelené potraviny (kvalitní ječmen a chlorella), kreré Vás přirozeně odnaučí jíst to co Vám nedělá dobře.

Uděláte dobře, když v receptech snížíte cukr na polovinu a na buchtě nebo dortu to nebude znát. Čím déle omezujeme cukr, tím je to jednodušší a hodně pomáhají zelené potraviny  (ječmen a chlorella). Nejdůležitější je mít doma minimální zásoby sladkostí (pro případy návštěv, nebo když je mlsná nálada, nebo na svátky – cukroví také pečeme a děláme RAW). Nemá smysl dětem nic zakazovat, to by na návštěvě vyjely po sladkém jako utržené z řetězu. Je dobré jim koupit občas –  asi tak 1x týdně, co chtějí, ale vysvětlovat. Osvědčilo se, vyžadovat po dětech, aby se zeptali, když si něco sladkého chtějí dát a nejlépe vytvořit příležitost pro všechny mlsné jazýčky najednou. To znamená, že jim to  v 90% opravdu musíte dát, ale pořád vysvětlovat, případně nabídnout něco jiného (ale nenutit) – z uvedených důvodů je dobré mít připraveny směsi různých druhů sušeného a normálního ovoce, případně hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pravidlem u nás je, že když  někdo chce mlsat, oznámí to všem, a ti, kteří chtějí, se přidají a všichni si to užijí. Když je to ale často, tak se to zatrhne všem, bez výjimky. V případě, že dítě nedokáže být bez bonbónů, doporučuji si doma vyrábět RAW koule ze všeho možného.

Příště si řekneme něco o minerálech a potravních doplňcích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moje 10+1. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář