5.NĚCO O VITAMÍNECH A MINERÁLECH

Dnes kvůli agresivnímu zemědělství potraviny obsahují méně minerálů, než před 20 lety. Kdybyste chtěli mít stejné množství minerálů, jako z jednoho jablka před dvaceti lety, tak byste jich museli sníst 5.

Minerály ovlivňují stárnutí a imunitu. Mnozí to nahrazují minerály z lékárny. Takhle to nefunguje, přinejmenším ze 2 důvodů. Za prvé i v tom nejlepším případě (když je organizmus zcela zdráv) je vstřebatelnost minerálů neobsažených v potravě max.2%., nemoci ještě snižují vstřebatelnost. Za druhé  jsou v organizmu určité vazby, které brání vstřebatelnosti (kdyby byly jednoduše vstřebatelné, tak bychom dávno vymřeli na otravu minerály, protože jich potřebujeme opravdu malá množství). Právě proto, nám ve vetšině případů nehrozí nemoci z nedostatku, spíše naopak. Umělými minerály jen zatěžujeme své ledviny, které je musí vyloučit a játra, které je musí zpracovat. Také chybí synergie – s jinými složkami potravy, proto není možné aby fungovali správně. Jednoduše to vysvětlím na příkladu. Kdyby hokejový tým byl naklonován z Jágrů, tak by nevyhrával asi tušíte proč (Kdo by jim nahrával, kdo by zdržoval…). Platíme farmaceutické firmy a prodražuje se nám moč. Možná budou z minerálů v moči profitovat nějaké vodní organizmy, a rostliny, ale my ne.

Je důležité jíst co možná nejvíce syrových (ovoce a zelenina) přírodních a celozrnných výrobků (pozor vícezrnný není celozrnný).  Kupujte si grahamové výrobky, celozrnné mouky, rýži a těstoviny a vařte a pečte je více. Možná nebudou buchty tak hezké, ale budou zdravé a na chuť si zvyknete. Míchejte mouky  alespoň 1:1 celozrnná k obyčejné. My pečeme hodně z celozrnné někdy i v poměru cca 8:1 ve prospěch celozrnné. Ještě bych se zastavila u obyčejného žitno – pšeničného chleba, je to jeden z mála dostupných a dobrých výrobků, které doporučuji díky vyššímu podílu žitné mouky a vyvádění kvasů (ale kdo ví, jak to dopadne, technologie se neustále „zlepšují“).

Přidávejte kam jen můžete přírodní mořské řasy sušené nebo Chlorellu, nebo zelený ječmen (tam ještě přírodní minerály jsou). Kvalitní Chlorellu a zelený ječmen opravdu stojí za to zkusit (ale znám jen jeden kvalitní ječmen a jednu chlorellu na světě). Jestli Vás zajímá které to jsou zavloejte mi.

Jestli máte zahradu, zkuste mulčování a kompostování. Časem Vám bude Vaše ovoce a zelenina více chutnat- ty minerály tam prostě jsou cítit. Nehnije tak rychle (ovoce a zelenina s vyšším obsahem minerálů vydrží skladovaná déle). Omezte hotová jídla nebo polotovary, které jsou upravované tak, že z nich toho už moc nezískáte.

Jestli chcete jíst umělé doplňky, tak alespoň spolu s jídlem (tím podpoříte jejich správnou vstřebatelnost) a nejlépe když měsíc roste, to se lépe ukládá cokoli do organizmu. Nemohu Vám je ale doporučit, určitě nejsou  k prospěchu jen oslabují tělo. Ale o tom bychom si mohli povídat i celé hodiny.

Příště si řekneme Jak zlepšit kvalitu jídla.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moje 10+1. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář