Samouzdravovací novinky – život je krásný, protože je barevný

Moji milí

Červen symbolizuje příchod léta, dodává energii ze slunce i potravy. Jsme plní očekávání, sníme a plánujeme. V červnu je ohroženo tenké střevo. Díky němu přijímáme živiny do organismu.

Je důležité, jakou energii (potravu i duševní) přijímáme.

Jak se projeví oslabení tenkého střeva?

Tenké střevo chrání srdce, zabraňuje horkosti a napětí. Napětí vypouští skrz močový měchýř ven. Proto můžeme pociťovat potíže s močovým měchýřem. Působí na páteř, slinivku i sliznice.

K nejčastějším potížím patří bolest žaludku, nadýmání i průjem. Rozlišovací schopnost střeva, co je dobré, co ne, je omezená. Možná znáte průjmem ze strachu před důležitým setkáním, zkouškou, cestou. Tělo říká, že jsme špatně vyhodnotili situaci. Rychle snaží těchto „věcí“ zbavit bez ohledu, zda je to jídlo nebo emoce.

S důvěrou se odevzdejme nejistotě z nepoznaného. Vše je tady pro nás aby byl život rozmanitý.

Oslabení se může projevit nesnášenlivostí lepku tzv. celiakií. Na duševní rovině tito lidé často žijí život, který vlastně nechtějí. Nedokáží přijmout, že vše, co prožívají, je dobré a má hlubší smysl. Ať už se jedná o pocity malého dítěte, nebo dospělého.

U Crohnovi choroby se lidé cítí přehlíženi, zažili konflikt v rodině, která je nepřijímala, nebo si to mysleli a v dospělosti mají potřebu vše zvládnout sami. Neberou ohledy na ostatní.

Stres, kritičnost (i k sobě) a analyzování jsou nepříteli střeva. Práce s dechem, přijetí své jedinečnosti i situací, vděčnost a pokora, jsou cestou k uzdravení.

Potraviny posilující tenké střevo.

Čas tenkého střeva je 13-15 hod. Není vhodné jej v tuto dobu zatěžovat stravou, která v něm bude stagnovat.

Dobré jsou zeleninové či ovocné šťávy a saláty mátový nebo heřmánkový čaj. Vhodné je zařadit i ječmen (dodá enzymy) nebo chlorellu (čistí střevo a krmí mikrobiom).

Důležité jsou přirozeně vláknité potraviny (košťáloviny…) vyvarovat se polotovarů, zejména cukru, živočišným tukům, omezme alkohol, pečivo jezme spíše žitné a špaldové výrobky a výborná je i klasická Šumava (chléb). Je dobré pít dost čisté vody či zelený čaj.

Zařaďme i špenát, ředkvičky, saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny…

Vhodné jsou fermentované výrobky, naklíčené mungo fazolky, čerstvý hrášek, červené fazole. Pro posílení je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jáhly, quinova, pohanka, amarant, či rýže.

Maso je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách. Omezme sůl, která zadržuje vodu a vodu do pokrmů přidávejme. Je důležité konzumovat zdravé tuky a oleje (výborné jsou domácí bylinkové dresingy). Mléčné výrobky převážně zakysané.

Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba kurkuma. Vše, co posiluje trávení.

Jak si pomoct s aromaterapií.

Léto je také období obtížného hmyzu a na to dobře fungují repelentní EO např. (Estragon, geránium, citronella, Citronová tráva, Rozmarýn, Cedr…)

  • Fenikl–podpoří slinivku, játra a žaludek. Proti nevolnosti, zácpě z emocí. Zmírní působení alkoholu a tabáku, menstruační bolest. Vhodný pro suchou a citlivou pleť. Proti parazitům a bolesti v kříži a svalech.…
  • Kardamon stimuluje zažívací čchi,podpoří zažívání u těhotných upraví lymfu, Vhodný proti letargii při myšlenkové únavě .Obnoví chuť do života.
  • Koriandr na poruchy trávení, křeče, nadýmání, afrodisiakum.

Mějme se rádi takoví, jací jsme.

Přeji Vám příjemné léto a jsem tady pro Vás i nadále.

S láskou Adriána

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář