7.DOLAĎTE SI JÍDLO KOŘENÍM (ne ochucovadly)

Jezte koření – bylinky a rostliny – co nejvíce hned jak začnou růst a přidávejte je do úplně všech jídel (pozor! sůl a ochucovadla – masox apod. nejsou kořením!).

Dodají chybějící energii vitamíny, vitalitu a minerály, hlavně v zimě. Většina kořenících rostlin obsahuje látky zabíjející mikroby (zázvor, skořice, paprika, pepř, cibulka, medvědí česnek…), posilují trávení a upravují činnost střev (pelyněk, saturejka, majoránka, bazalka…) také dodají chybějící chuť (pepř – pálivou, skořice, zázvor, kari, kurkuma – pálivou a hořkou, šťovík kyselou), sladkou a slanou nemusíme dodávat, ta je v jídle běžná. Měli bychom každý den ochutnat všech 5 chutí, abychom byli zdraví. Bylinky jídlo zharmonizují a odstraní jedy, případně pomohou při rýmě – saturejka, majoránka, meduňka a bazalka navíc dodávají i  hořkost…

Předci věděli, proč jsou byliny a koření nad zlato. Je jich hodně které jsou jedlé a dají se jíst přímo z Vašeho neošetřovaného jedlého trávníku. Zařaďte do jídelníčku i růžové plátky, jetel, květy denivky, sedmikrásky, měsíček, alespoň jako ozdobu jídel a kopřivu, je překvapivě dobrá jako náhrada nebo doplnění špenátu, nebo ve smaženici, můžete ji také nasekat do bramboráků nebo zapéct v chlebovém těstě, děláte-li si chléb.

Koření jsou byliny, které Vás léčí každý den a nemusíte řešit přípravu ani dávkování.

Experimentujte s bylinami a užívejte si zdraví a rozmanitých chutí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moje 10+1. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář