Samouzdravovací novinky – Střevo potřebuje koření a život radost a lásku.

Moji milí

Červen – období léta, dlouhých teplých dní a voňavých nocí. Sníme a plánujeme. Je dobré jen tak být a kochat se.

Nejvíce je ohroženo tenké střevo. Barva je červená. Tenkým střevem přijímáme živiny a je vstupní branou pro vstřebávání. Je důležité, jakou energii (i duševní) přijímáme. Pečujme o něj kvalitní stravou a radostným duševním zdravím.

Jak se oslabení tenkého střeva projevuje a jak nastavit patřičnou rovnováhu?

Párovým orgánem je srdce. Tenké střevo ho chrání. Zabraňuje horkosti a přemíry napětí. Toto napětí vypouští skrz močový měchýř ven z těla. Při močení můžeme pociťovat pálení až řezání nebo i zánět močového měchýře.

Poruchy střeva mají vliv i na páteř, slinivku a sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání, průjmy patří k projevům nemoci.

Nejčastější potíž je průjem. Rozlišovací schopnost střeva, je omezená. Pokud se setkáte s průjmem ze strachu, (před důležitým setkáním, zkouškou, cestou), tak nám tělo říká, že jsme pod tíhou strachu a nesprávného vyhodnocení situace. Nechme vše plout a s důvěrou se odevzdejme nejistotě z nepoznaného.

V dnešní době se oslabení střeva projevuje i nesnášenlivostí lepku tzv. celiakií. Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelností živin. Na duševní rovině se tito lidé často potýkají s myšlenkami, že život, který žijí vlastně nechtějí. Nedokáží přijmout, že vše, co prožívají, je dobré a má hlubší smysl.

Podobně je to u Crohna, kdy se tito lidé cítí přehlíženi, zažili dlouhodobý konflikt v rodině, která je nepřijímala a v dospělosti, kdy nemoc propuká, mají potřebu vše zvládnout sami. Nechtějí, aby jim kdokoliv mluvil do života. Neberou ohledy na ostatní. Až tato choroba je „nutí“ přiznat si, že pochybili a  svojí kázní, cestou k sobě a umírněnou stravou můžou ozdravit jak své střevo, tak i duši.

Stres, kritičnost (i k sobě) a neustálé a neúměrné analyzování jsou největšími nepříteli tenkého střeva. Práce s dechem, přijetí své jedinečnosti i situací, které zažíváme, vděčnost a pokora, jsou důležitou cestou k uzdravení. Procházejme se po okolí a kochejme se přírodními krásami, které teď nejvíce vyniknou jsou ještě čisté a mladé.

Jaké potraviny nám pomohou posílit tenké střevo?

Nejaktivnější doba pro střevo je mezi 13-15 hod. Není vhodné jej v tuto dobu zatěžovat stravou, která v něm stagnuje. Dobré jsou zeleninové i ovocné šťávy a saláty, bylinkové čaje. Výborný je ječmen, chlorela, kvalitní vláknina nebo kvalitní olej s omega 3. Uvedené potraviny redukují záněty, podporují tvorbu správné mikroflóry, vyživují střevní buňky a zlepšují imunitu a i náladu. Není jedno jaké značky uvedených potravin si vyberete. Ráda pomohu a poradím s výběrem.

Důležité je konzumovat potraviny obsahující jemnou kvalitní vlákninu a vyvarovat se cukru, velkému množství živočišných tuků, omezme pečivo (žitné a špaldové je v pořádku), kávu a alkohol. Pijme dost vody a zelený čaj.

Co se týče jídla, vycházejme s doporučení pro předešlý měsíc a doplňme ji o to, co  roste – špenát, ředkvičky, zelené saláty, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny.

Z luštěnin převážně fermentované výrobky (miso pasta, tempeh, tofu), naklíčené mungo, čerstvý hrášek, červené fazole. Pro posílení slinivky (nejen střev) je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jáhly, quinova, pohanka, rýže.

Maso je vhodné grilované, hojně obalené v bylinkách. Omezte sůl, (zadržuje vodu) a vodu spíše do pokrmů přidávejte. Je důležité konzumovat zdravé tuky a oleje (a to i když máte nadváhu).

Mléčné výrobky je vhodné konzumovat převážně zakysané.

Výborné jsou čerstvé bylinky pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka a jakékoliv koření. Naučme se kořenit víc než je obvyklé Střevo potřebuje koření, jako člověk radost a lásku, aby měl život šťávu.

Jak si pomoct s aromaterapií

Pokud chcete využít i účinků aromaterapie doporučuji si pro tento měsíc vybrat z následujících esenciálních olejů: Fenikl, Kardamon, Kmín, Koriandr.  Jak vidíte všechno jsou to byliny na trávení. Pokud byste měli chuť se o nich dozvědět víc, ozvěte se mi.

Mějme se rádi takoví jací jsme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář