Samouzdravovací novinky – srpen období regulace těla, myšlení a odpočinku.

Moji milí

Srpen je vrchol léta, začíná sklizeň a hojnost. Ještě je teplo, ale když slunce nesvítí, tak cítíme chlad. Vášeň a temperament se zklidňují do harmonie a rovnováhy těla i duše.

V srpnu je v ohrožení termoregulace těla.

Jak poznáme, že tělesná teplota není v pořádku a jak nastavíme rovnováhu?

Tělesná teplota ve dne kolísá od 35,8 do 37,2 °C. Závisí na denní době  i vnějších teplotních vlivech. Termoregulace zajisti fungování orgánů, systémů a potřebných reakcí. Jsou dva typy – nervová (pocení nebo třes) a hormonální (hormony štítné žlázy a nadledvinek).

Problémy jsou buď vnitřní (nadbytek či nedostatečnost = onemocnění těla), nebo vnější (teplo, chlad, fyzická aktivita). Srpen je typický svými výkyvy teplot, a tím hodně ovlivňuje termoregulaci.

Pokud máme potíže, necítíme ve své kůži. Někdy máme. husí kůži, třes, je nám zima a někdy je nám slabo až na omdlení, motá se a bolí hlava, potíme se, nebo můžeme i zvracet.

Pocit chladu vede k zamyšlení, že nám chybí radost, příjemné situace a osoby. Je potřeba si více věřit. Pokud je horko potřebujeme ochladit, a to jak na úrovni fyzické, tak i duševní. Zastavte se. Nadechněte se a emoce hněvu, vzteku, zlosti a napětí vydechněte. Netlačte na život, naučte se nechávat všemu volný průběh, radujte se z maličkostí a buďte klidní v lásce k sobě, i k okolí.

Termoregulaci pomáhá otužování. Střídavé sprchování teplou a studenou vodou, saunování a pohyb. Buďte hodně venku, čerpejte energii, sportujte, tancujte, dovádějte, co vám síly dovolí.

Pokud se přehřejete, v tichu a chladu odpočívejte. Pijte vodu  nebo ovocné a zeleninové šťávy. Můžete použít i aroma oleje jako je máta, citrón, levandule.

Jaké potraviny nám pomohou.

Přirozené ochlazující potraviny jsou teď v kurzu. Zařaďte i relax.

Odlehčete jídelníček, jezte, čerstvé nebo lehce tepelně upravené potraviny, zařaďte ochlazující zeleninu i ovoce. Např. melouny, citrusy, jablka, ostružiny, maliny, broskve, různé ovocné smoothie a šťávy. Ze zeleniny je ideální cuketa, lilek, okurky, rajčata, brokolice, květák, syrová petržel, ředkvičky, mořské řasy, čekanka, fazolky, špenát, zelený salát a samozřejmě různé kombinace jejich šťáv.

V horkých dnech jsou dobré zakysané mléčné výrobky kefír či jogurt. Z obilovin jáhly, ječmen, žito, rýže a kukuřice. Z luštěnin sója, mungo fazolky a klíčky.Maso je lepší v horkých dnech vynechat. Vhodnější je v večer ryba, mořské plody. Hlídejte si dostatek minerálů, sodík, vápník, hořčík, zinek a draslík. Hlavně když se potíte a málo pijete. Pitný režim je důležitý, ale hodně záleží, zda je horko a potím se nebo je chladno. Také zda jím polotovary, nebo hodně zeleniny a saláty, smootie…

Z nápojů je nejideálnější voda, nebo i s citrónem, mátou či ovocem. Z čajů mátový, kopřivový, meduňkový, šalvějový, rooibos nebo zelený.

Termoregulace je spjatá s játry a lymfatickým systémem, dopřejme si proto vše na posílení jater a lymfatické masáže.

Užívejme volna, kolik můžeme a užívejme krásných teplých dní. Žijme v radosti a s úsměvem na tváři.

S láskou Adriána

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář