Samouzdravovací novinky – Vytvářejme vřelost

Moji milí

Příroda se chystá na zimu. Sbírá se úroda: brambory, zelenina, ovoce …a uskladňují se. Tělo také sklízí to, jak během roku hospodařilo a taky ho připravujeme na zimu Je potřeba více respektovat přírodu a najít si čas na odpočinek.

V říjnu je oslaben žaludek, klíč k energii, kterou přijímáme i z potravy. Žaludek je doplňkovým orgánem pro slezinu a slinivku. Strava se dostává do žaludku přes zuby. Tak jak zuby připravují jídlo pro využití, jsou bránou, která vše třídí, tak i v životě je třeba situace nahrubo zpracovat a poté je nechat na nás více působit.

Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání, a tedy i jistou míru otevřenosti vůči světu. Některé situace v životě těžce neseme, mohli bychom říct, těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout.

Jak se oslabení žaludku projeví?

Je to emočně nejcitlivější orgán, proto ho stres oslabujei. Pokud nestrávíme (jídlo, a myšlenky) začne se po nějaké době projevovat zánětem. Pokud to přehlížíme (přehlížíme své potřeby) objeví se vředy. Lidé s vředy trpí fyzicky, bolestmi a tlakem v žaludku, i duševně. Většinou „chtějí být trpiteli“, chtějí přitáhnout pozornost a lásku okolí. Je to volání o pomoc.

Pokud trpíte nadýmáním, pálením žáhy, kazivostí zubů, paradentózou nebo krvácením dásní, zaměřte se na psychiku a zharmonizujte žaludek. Tohle totiž bývá prvním varovným signálem.

Jak se dostat do rovnováhy?

Zásadní je zdravá strava i laskavý pohled jak na sebe, tak na vše kolem. „Nahlížím na sebe a okolí s láskou? Vidím v sobě a ostatních převážně to dobré? Pokusme se vidět svět z milejší strany a naše trávení nám to s láskou vrátí. Navíc v době kdy se příroda ochlazuje je dobré vytvářet vřelé vztahy, vydrží většinou déle, nebo jsou hlubší, než ty které tvoříte v teplém prostředí. Každé z uvedených vztahů mají jiné vlastnosti.

Co se týče té fyzické části (stravy), pro oslabený žaludek je nejdůležitější zaměření na to, co jíme a jak to jíme. Hodně pomůžou teplá jídla, hlavně polévky všeho druhu.

Co jíst?

To, co nám rozžehne trávicí oheň na celý den Obilné kaše – kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové – nebo teplé polévky (ano, i po ránu). Káva, rozžehne oheň velice uměle (jako benzín nalitý do ohně), naopak sýry, jogurty, určité typy ovoce, nás ochlazují a zvlhčují (mokré dřevo nechytne). Ty nám z dlouhodobého hlediska škodí.

Z luštěnin jíme hrách, čočku, cizrnu. Pro lepší trávení je vařme s kořením Bazalka, Kmín, Majoránka. Oregano…

Doporučuji zařadit více kvalitní vlákniny např. jablečnou, chlorellu nebo velice kvalitní jemnou vlákninu Zinobiotic která šetří a vyživuje střevo a živí celý střevní mikrobiom navíc obsahuje betaglukany a inulím (pomocníky na zlepšení imunity. Pokud jí neznáte ráda Vás s ní seznámím.

Zeleninu lehce prohříváme, ideální je dýně, kedlubna, mrkev a všechna přirozeně sladce chutnající. Studené saláty udržujme na hranici minima. Nejlepší ovoce jsou hrušky a jablka, s přibývajícím chladem je vhodné sušené ovoce v menším množství (obsahuje velké množství energie). Z bylinek měsíček, řepík, kopřiva, zeměžluč, heřmánek mátu či pelyněk nebo jejich vzájemnou kombinaci.

Jak jíst?

Dnes velice důležitá kapitola. V klidném prostředí, bez televize, počítače, nejlépe tak, abyste se mohli soustředit na jídlo, na jeho chutě, barvy, vnímat reakce těla. Udělat si z konzumace jídla rituál. Sebelepší strava, kterou sníte ve spěchu a stresu, nepřinese užitek – naopak. Přestaňte u jídla řešit životní potíže. Z toho pak vznikají nejenom žaludeční, ale i střevní potíže Anemie Celiakie a Crohnova choroba Myslím si, že jídlo si zaslouží naši pozornost a úctu. Získáváme v něm to nejcennější, co příroda má – život za život.

Z esenciálních olejů velice doporučuji sice chladivou ale hojivou mátu a všechny esenciální oleje které jsou i jako koření Bazalku, Majoránku, Oregáno, Rozmarýn.

Tento měsíc jsem se dostala díky Zinzinu k velice zajímavému

videu Dr. Claytona na téma Civilizační nemoci v souvislostech.

Je dlouhé, ale večery budou také dlouhé. Možná se Vám bude líbit jako mne. Pokud budete chtít cokoliv vysvětlit nebo poradit s produkty ozvěte se mi.

Mějme se rádi,

važme si jídla a plňme si každý den své vnitřní touhy.

S láskou a úctou Adriána

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář