Moji milí
Příroda se chystá na zimu. Sbírá se úroda: brambory, zelenina, ovoce …a uskladňují se. Tělo také sklízí to, jak během roku hospodařilo a taky ho připravujeme na zimu Je potřeba více respektovat přírodu a najít si čas na odpočinek.
V říjnu je oslaben žaludek, klíč k energii, kterou přijímáme i z potravy. Žaludek je doplňkovým orgánem pro slezinu a slinivku. Strava se dostává do žaludku přes zuby. Tak jak zuby připravují jídlo pro využití, jsou bránou, která vše třídí, tak i v životě je třeba situace nahrubo zpracovat a poté je nechat na nás více působit.
Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání, a tedy i jistou míru otevřenosti vůči světu. Některé situace v životě těžce neseme, mohli bychom říct, těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout.
Jak se oslabení žaludku projeví?
Je to emočně nejcitlivější orgán, proto ho stres oslabujei. Pokud nestrávíme (jídlo, a myšlenky) začne se po nějaké době projevovat zánětem. Pokud to přehlížíme (přehlížíme své potřeby) objeví se vředy. Lidé s vředy trpí fyzicky, bolestmi a tlakem v žaludku, i duševně. Většinou „chtějí být trpiteli“, chtějí přitáhnout pozornost a lásku okolí. Je to volání o pomoc.
Pokud trpíte nadýmáním, pálením žáhy, kazivostí zubů, paradentózou nebo krvácením dásní, zaměřte se na psychiku a zharmonizujte žaludek. Tohle totiž bývá prvním varovným signálem.
Jak se dostat do rovnováhy?
Zásadní je zdravá strava i laskavý pohled jak na sebe, tak na vše kolem. „Nahlížím na sebe a okolí s láskou? Vidím v sobě a ostatních převážně to dobré? Pokusme se vidět svět z milejší strany a naše trávení nám to s láskou vrátí. Navíc v době kdy se příroda ochlazuje je dobré vytvářet vřelé vztahy, vydrží většinou déle, nebo jsou hlubší, než ty které tvoříte v teplém prostředí. Každé z uvedených vztahů mají jiné vlastnosti.
Co se týče té fyzické části (stravy), pro oslabený žaludek je nejdůležitější zaměření na to, co jíme a jak to jíme. Hodně pomůžou teplá jídla, hlavně polévky všeho druhu.
Co jíst?
To, co nám rozžehne trávicí oheň na celý den Obilné kaše – kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové – nebo teplé polévky (ano, i po ránu). Káva, rozžehne oheň velice uměle (jako benzín nalitý do ohně), naopak sýry, jogurty, určité typy ovoce, nás ochlazují a zvlhčují (mokré dřevo nechytne). Ty nám z dlouhodobého hlediska škodí.
Z luštěnin jíme hrách, čočku, cizrnu. Pro lepší trávení je vařme s kořením Bazalka, Kmín, Majoránka. Oregano…
Doporučuji zařadit více kvalitní vlákniny např. jablečnou, chlorellu nebo velice kvalitní jemnou vlákninu Zinobiotic která šetří a vyživuje střevo a živí celý střevní mikrobiom navíc obsahuje betaglukany a inulím (pomocníky na zlepšení imunity. Pokud jí neznáte ráda Vás s ní seznámím.
Zeleninu lehce prohříváme, ideální je dýně, kedlubna, mrkev a všechna přirozeně sladce chutnající. Studené saláty udržujme na hranici minima. Nejlepší ovoce jsou hrušky a jablka, s přibývajícím chladem je vhodné sušené ovoce v menším množství (obsahuje velké množství energie). Z bylinek měsíček, řepík, kopřiva, zeměžluč, heřmánek mátu či pelyněk nebo jejich vzájemnou kombinaci.
Jak jíst?
Dnes velice důležitá kapitola. V klidném prostředí, bez televize, počítače, nejlépe tak, abyste se mohli soustředit na jídlo, na jeho chutě, barvy, vnímat reakce těla. Udělat si z konzumace jídla rituál. Sebelepší strava, kterou sníte ve spěchu a stresu, nepřinese užitek – naopak. Přestaňte u jídla řešit životní potíže. Z toho pak vznikají nejenom žaludeční, ale i střevní potíže Anemie Celiakie a Crohnova choroba Myslím si, že jídlo si zaslouží naši pozornost a úctu. Získáváme v něm to nejcennější, co příroda má – život za život.
Z esenciálních olejů velice doporučuji sice chladivou ale hojivou mátu a všechny esenciální oleje které jsou i jako koření Bazalku, Majoránku, Oregáno, Rozmarýn.
Tento měsíc jsem se dostala díky Zinzinu k velice zajímavému
videu Dr. Claytona na téma Civilizační nemoci v souvislostech.
Je dlouhé, ale večery budou také dlouhé. Možná se Vám bude líbit jako mne. Pokud budete chtít cokoliv vysvětlit nebo poradit s produkty ozvěte se mi.
Mějme se rádi,
važme si jídla a plňme si každý den své vnitřní touhy.
S láskou a úctou Adriána