Samouzdravovací novinky – I Vaše nálada se tvoří ve střevě.

Moji milí.

Konec roku je zvláštním až spirituálním časem, zhodnocujeme uplynulý rok a těšíme se, co ten další přinese.

Nejvíce je ohroženo tlusté střevo. Je zakončením trávení a odvádí odpad. A jako v přírodě jsou v něm ukryty živiny pro duši i tělo, které se teprve musí rozvinout Je nutné, aby bylo neustále čisté a fungovalo. Z hlediska psychiky je místem podvědomí, našich nejhlubších obav, strachů a stinných stránek.

Jak se projevuje oslabení?

Zácpou, průjmem, kručením a oslabením imunity Jelikož souvisí se sliznicemi v těle, oslabení se projevuje také ve formě rým, viróz nebo i krvácením z nosu.

Je zmenšeninou těla, je to soustava, která stimuluje celý organismus. Každý úsek stimuluje určitý orgán, a proto, když je některý z úseků střeva zanesen, odrazí se to ve funkčnosti orgánu a dochází ke vzniku onemocnění.

Čisté a zdravé střevo předává vitamíny, vodu a soli do krve a vyživuje tělo. Když je zanesené, tak se do těla dostávají látky, které nás oslabují a střevní buňky odumírají nebo naopak bují. Nečistoty jsou více odváděné kůží ve formě ekzémů nebo různých pupínků a akné, protože střevo neplní svou funkci.

Projevem je i častá únava, podvýživa organismu (i u osob obézních), bolesti hlavy, migrény, bolesti v oblasti bederní páteře nebo opary na dolním rtu.

Jak se dostat do rovnováhy?

Jakýkoliv způsob čištění střev a výživy střevního mikrobiomu je asi nejjednodušší a nejúčinnejší. Proto bych se zde ráda zmínila o velice kvalitní jemné vláknine Zinobiotic (v případě zájmu sdělím víc). Můžete si o vláknině a jejim vlivu na střevo více přečíst na tomto odkau https://www.zinzino.com/site/CZ/cs-CZ/blog/health/jak-zlepsit-a-obnovit-zdravi-vasich-strev-abyste-se-na-vanoce-citili-skvele/, Na Vánoce se to hodí vědět. Neznám lepší způsob podpory střeva a mikrobiomu.

Docela dobře funguje i chlorela, vhodné jsou v některých případech klystýry, které mají svůj základ ve všech kulturách. Nezastupitelné místo mají pravidelné půsty (doporučuji se mne zeptat nebo si něco o nich zjistit) nebo odlehčovací dny.

Práce s psychikou je pro střevo také důležitá. Vnímejte své potřeby a naplňujte je. Hledejte odpovědi v sobě, místo venku. Mnohdy jsou informace zvenčí příčinou, že máme pocit, selhání (a selhávají i střeva). Tlusté střevo je naší temnou stránkou a je potřeba vzít odpovědnost za sebe do svých rukou.

Jaké potraviny pomohou posílit tlusté střevo?

Znova zopakuji pro fungování zdravého střeva je každodenní dostatek vody, kvalitní, a hlavně jemné vlákniny nenahraditelný. Důležité je mít dostatečnou pauzu mezi jídly. Pokud pauza není, potrava zahnívá, jsme nafouknutí, unavení, je nám těžko a trpíme nadýmáním.

Z obilovin je vhodná rýže, rýžové otruby, oves nebo pohanka. Z luštěnin černá čočka a fazole. Dále česnek a koření – jsou proti střevním parazitům, cibule, pórek, zázvor, černá ředkev, kysané zelí nebo růžičková kapusta to vše dělá střevům dobře. Z ovoce jablka, hrušky, kaki, kokosový ořech a fíky. Vhodné jsou ryby (připravujeme se zahřívajícím kořením) a tučnější masa.

Jako vždy ořechy (pozor na množství, jsou hůře tráveny), jedlé kaštany, med či lesní houby. Bylinky podporující trávení, zejména kmín, fenykl, anýz a zahřeje nás i muškátový oříšek (působí jako opiát, pozor na množství). Skořice zahřeje i čistí střevo a uklidní ho. Mléčné výrobky až do jara vypouštíme, vnáší chlad a zahleňují. Obzvláště, pokud máme zanesená střeva.

Pokud uvedené bylinky a koření použijete i ve formě aromaterapie určitě uděláte dobře nejenom pro střevo, ale i psychiku. Všimli jste si, že lidi s problémy se střevem trpí často depresí? Nebo lidi se zácpou mají potíže s vyklízením starých věcí a s ochotou přijímat cokoliv nového, nebo jsou škrti?

Obdarovávejme ostatní i sami sebe – nadějí, láskou, vírou v život i sebe samých.

Přeji Vám aby se Vám život líbil nejenom o adventu

Příspěvek byl publikován v rubrice Samouzdravovací novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář